Cilt: 23 Sayı: 69, 30.04.2024

Yıl: 2024

Editörden

Derleme

Orjinal Araştırma

Tıp Eğitimi Dünyası Türkiye'deki tıp ve sağlık çalışanlarının eğitimi ile ilgilenen Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği'nin resmi dergisidir. Derginin resmi olarak sahipliğini  dernek adına derneğin başkanı temsil eder.

Tıp Eğitimi Dünyası, tıp eğitimi alanı ile ilgili; kesitsel, retrospektif, prospektif veya deneysel araştırmalar, derlemeler, eğitim programı tanıtımları, editöryal yorum/tartışmalar, editöre mektuplar, bilimsel mektuplar, kitap değerlendirmelerini yayımlayan bilimsel bir dergidir.

Tıp Eğitimi Dünyası; tıp eğitimi alanı ile ilgili; kesitsel, retrospektif, prospektif veya deneysel araştırmalar, derlemeler, eğitim programı tanıtımları, editöryal yorum/tartışmalar, editöre mektuplar, bilimsel mektuplar, kitap değerlendirmelerini yayımlayan bilimsel bir dergidir.

Tıp Eğitimi Dünyası; yayımladığı makalelerde, konu ile ilgili en yüksek etik ve bilimsel standartları taşıması ve ticari kaygıları olmaması ilkesini gözetmektedir. Yayımlanmak için gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Eğer makalede daha önce yayımlanmış; alıntı yazı, tablo, resim vb. varsa, yazar(lar), yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek zorundadır. Daha önce kongrelerde sunulmuş çalışmalar, bu durum belirtilmek koşuluyla kabul edilir. Makale, yazar(lar)ın daha önce yayınladığı bir yazısındaki konuların bir kısmını içeriyorsa bu durum belirtilmeli ve yeni yazı ile birlikte önceki makalenin bir kopyası da gönderilmelidir.

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen yazılar -biçimsel esaslara uygun ise- basım öncesi Editör(ler) ve en az iki danısman tarafından incelenir. İki danışman kararı çelişirse üçüncü bir damışman atanır. Editör(ler) yayın koşullarına uymayan yazıları yayınlamamak, düzeltmek üzere yazar(lar)a geri göndermek, biçimce düzenlemek veya reddetmek yetkisine sahiptir.

Makale danışman değerlendirmesine gönderildikten sonra, yayın hakları devir formunda imzası bulunan yazarlar dışında yazar ismi eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Makale yazarlarından herhangi birinin isminin makaleden çıkartılması için, konuyla ilgili tüm yazarların, açıklamalı, yazılı izinleri alınmalı ve Tıp Egitimi Dünyası’na bildirilmelidir.

Yazının kabul veya reddedildiğine dair bilgi sorumlu yazara bildirilir. Gerekli oldugu durumlarda, yazar(lar)dan düzeltme istenebilir. Bu düzeltmelerin en geç 20 gün içinde tamamlanıp dergiye gönderilmesi gereklidir. Aksi halde yazılar yeni başvuru olarak yeniden gönderilmelidir. Yazardan düzeltme istenmesi, yazının yayınlanacagı anlamına gelmez. Editörün, yayın koşullarına uymayan yazıları danışman degerlendirmesine sunmadan reddetme yetkisi vardır. Dergide yayınlanan yazıların etik, bilimsel ve hukuki sorumlulugu yazar(lar)a ait olup Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği, editörler ve yayın kurulunun görüşlerini yansıtmaz. Yazının dergide yayınlanması kabul edilse de edilmese de, yazı materyali yazarlara geri verilmez. Dergide yayınlanan makale için yazarlardan ücret talep edilmez. Yazar makelesinin ticari olmayan Open Source Lisans Telif Hakları çerçevesinde tıp eğitimi Dünyasınca basılmasını kabul eder.

Yayın Kuralları

Bilimsel Sorumluluk

Tüm yazarların, gönderilen makalede bilimsel olarak doğrudan önemli katkıları olmalıdır. Yazar olarak belirtilen kişi(ler) aşağıdaki özelliklerin tümüne sahip olmalıdır*
1. Çalışmanın tasarım, planlama ve veri toplama sürecine veya analiz ve verilerin yorumlanmasına önemli katkıları olmalıdır.
2. Makale taslağını yazmalı veya içeriğine ilişkin eleştirel katkıları olmalıdır.
3. Makalenin son halini kabul etmelidir.
Makalelerin bilimsel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Gönderilen yazının intihal-benzerlik raporunun da sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

* http://www.icmje.org/ethical_1author.html

Etik Sorumluluk

Tıp Eğitimi Dünyası, “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uygunluk (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/index.html) ilkesini kabul eder. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin gereç ve yöntem bölümünde bu ilkelere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan “Bilgilendirilmiş olur” (informed consent) aldıklarını belirtmek zorundadır.

Eğer makalede doğrudan veya dolaylı ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum var ise yazarlar; kullanılan malzeme, ürün, ilaç, firma... ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkiyi (danışmanlık vb) editöre sunum sayfasında bildirmek zorundadır.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise alınan belge makale ile birlikte gönderilmelidir. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Makalenin değerlendirilmesi aşamasında, editör(ler) veya danışmanların gerek görmesi halinde, makale ile ilgili araştırma verilerinin ve/veya etik kurul onayı belgesinin sunulması yazarlardan istenebilir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Ayrıca makale içinde;

-Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
-Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
-Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

İstatistiksel Değerlendirme

Tüm araştırma makaleleri istatistiksel olarak değerlendirilmeli ve uygun plan, analiz ve raporlama ile belirtilmelidir.

Makalelerde p değerleri açık olarak verilmeli (p<0.000, p= 0.037, p= 0.506 vb.) ve istatistiksel bildirimde APA standardına uygunluk gözetilmelidir (https://my.ilstu.edu/~jhkahn/apastats.html).

Araştırma makaleleri dergiye gönderilmeden önce, biyoistatistik uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve uzmanın ismi makalenin yazarları arasında yer almalı veya teşekkür (acknowledgement) bölümünde belirtilmelidir.

Makalelerin istatistiksel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Yazım Dili Yönünden Değerlendirme

Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizcedir. Dili Türkçe olan yazılar, İngilizce özetleri ile yer alır. Makalenin hazırlanması sırasında, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğü (www.tdk.gov.tr) esas alınmalıdır.

İngilizce makaleler ve İngilizce özetler, dergiye gönderilmeden önce dil uzmanı veya anadili İngilizce olan bir danışman tarafından değerlendirilmelidir. Makaleyi İngilizce yönünden değerlendiren danışman yazarlardan biri değil ise bu kişinin ismi teşekkür (acknowledgement) bölümünde belirtilmelidir.

Gönderilmiş olan makalelerdeki yazım ve dilbilgisi hataları, makalenin içeriğine dokunmadan, Editör(ler) denetiminde düzeltililebilir veya düzeltilmesi yazarlardan istenebilir.

Makalelerin yazım ve dil bilgisi kurallarına uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Yayın Destek Beyanı

Yayımlanmak üzere Tıp Eğitimi Dünyası’na gönderilen yazıların, (varsa) doğrudan veya dolaylı ticari bağlantıları ve/veya çalışmaya maddi açıdan (parasal ve/veya malzeme) destek veren herhangi bir kurum ve/veya kişi, ve kullanılan ürün/malzeme (ticari ürün, ilaç, firma vb.) ile ticari ilişkilerinin ayrıntıları “Yayın Destek Beyan Belgesi”nde açıklanmalıdır.

Yayınlama ve Gizlilik Bildirimi

Tıp Eğitimi Dünyası'nın mülkiyeti, Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği'ne (Tıp Eğitimi Geliştirme Derneği) aittir ve Editör ekibine tarafından yönetilmektedir.
Tıp Eğitimi Dünyası'nda yayınlanan makalelerin yazarları telif haklarını elinde bulundurmaktadır. Yazarlar, üçüncü taraflara makaleyi orijinal yazarları ve atıf detayları belirlendiği sürece özgürce kullanma hakkı verir. Yazarlar, Tip Egitimi Dunyasi'nin bir Creative Commons ticari olmayan lisansı altında makalelerini yayınladığını onaylamaktadır.

Tıp Eğitimi Dünyası, ulusal açık dergi sistemi olan ULAKBİM Dergi Sistemleri'nin (UDS) desteği ile yayınlanmaktadır.

Açık Erişim Bildirimi

Tıp Egitimi Dunyası, Creative Commons ticari olmayan telif hakkı lisansları 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu dergide yayınlanan yazıların tümü, okuyucuya veya kurumuna ücretsiz olarak sunulmaktadır. Okuyucular, makalenin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, yazdırabilir, arayabilir veya bağlayabilir. Aynı zamanda Tıp Egitimi Dunyası veya Yazarın yayıncısından önceden izin istemeksizin başka bir yasal amaç için kullanabilirler.

Yazı Çeşitleri

Tıp Eğitimi Dünyası’na yayımlanmak üzere gönderilecek yazılarda Türkçe ve Ingilizce özet zorunludur. Derginin kabul ettiği yazı çeşitleri şunlardır:

Orijinal Araştırma
Kesitsel, prospektif, retrospektif ve her türlü deneysel çalışmalardır.

Bu yazılar aşağıdakı yapıda hazırlanmalıdır.

- Başlık sayfası, çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlığını, yazar adlarını, çalıştıkları kurumları, sorumlu yazarın adını, kurumunu, yazışma adresini, telefon, faks ve e-posta adresini içermelidir.
Yazının başlığı, kısa, kolay anlaşılır ve yazının içeriğini tanımlar özellikte olmalıdır. Başlık kelimelerinin ilk harfi büyük olmalıdır.

- Özet [Türkçe ve en az 300 ve en çok 500 sözcük olacak biçimde hazırlanmalı, amaç, gereç ve yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerini içermeli ve sonuna Anahtar sözcükler en az 3 en çok 5 anahtar sözcük eklenmelidir.].

- Abstract [İngilizce ve en az 300 ve en çok 500 sözcük olacak biçimde hazırlanmalı, background, methods, results, conclusions bölümlerini içermeli ve sonuna Keywords başlığı ile Medical Subject Headings’te yer alan (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh) en az 3 en çok 5 anahtar sözcük eklenmelidir].

Türkçe ve İngilizce başlık, özet ve anahtar sözcükler birbiriyle uyumlu olmalıdır.
- Giriş
- Gereç ve Yöntem
- Bulgular
- Tartışma
- Sonuç
- Teşekkür
- (varsa) Maddi Destek
- Kaynaklar

Derleme ve Eğitim programı tanıtımları

Tıp eğitimi ve programları ile ilgili konularda güncel literatürü de içine alacak yazılardır.

Geleneksel derleme, bir konu hakkındaki mevcut bilgilerin literatürdeki araştırmalara dayanarak okuyucuya sistematik bir biçimde açıklanması ve özetlenmesidir.

Sistematik derleme, bir konu hakkındaki belirli bir sorunun yanıtının mevcut bilgilerin literatürdeki araştırmalara dayanarak aranması, elde edilen bilgilerin sentezlenerek sistematik bir biçimde açıklanması ve özetlenmesidir.

Meta-analiz derleme, genellikle bir eğitsel uygulamanın ya da yöntemin etkinliğini değerlendirmek için daha önce yayınlanmış çalışmaların bulgularının karşılaştırılması ve birleştirilmesidir.

Tıp Eğitimi Dünyası dergisine gönderilecek derleme yazıları aşağıdaki koşulları karşılamalıdır:
- Yazar(lar), hazırlanan derlemenin konu alanı uzmanı olmalıdır.
- Derlemede kullanılan yöntem, metinde açıkça tanımlanmış olmalıdır.
- Sistematik ve meta-analiz derlemeler PRISMA, Cochrane, MOOSE benzeri protokollere uygun biçimde hazırlanmış olmalıdır.
- Yukarıdaki koşulları sağlamayan ve diğer araştırma tasarımlarının giriş veya tartışma bölümlerinde verilen, literatürün kısa bir özeti niteliğindeki derleme çalışmaları Tıp Eğitimi Dünyası dergisine kabul edilmemektedir.

Bu yazılar aşağıdaki yapıda hazırlanmalıdır.

- Başlık Çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlığını, yazar adlarını, çalıştıkları kurumları, sorumlu yazarın adını, kurumunu, yazışma adresini, telefon, faks ve e-posta adresini içermelidir.
- Yapılandırılmış Özet [Türkçe ve en az 300, en çok 500 sözcük olacak biçimde hazırlanmalıdır].
- Structured Abstract [İngilizce ve en az 300, en çok 500 sözcük olacak biçimde hazırlanmalıdır].
Türkçe ve İngilizce başlık ve özet birbiriyle uyumlu olmalıdır.
- Konu ile ilgili başlıklar
- (varsa) Teşekkür
- (varsa) Maddi Destek
- Kaynaklar

Editöryel Yorum/Tartışma

Yayımlanan orijinal araştırma makalelerinin, araştırmanın yazarları dışındaki, o konunun uzmanı tarafından değerlendirilmesidir. İlgili makalenin sonunda yayımlanır.

Editöre Mektup

Son bir yıl içinde dergide yayımlanan makaleler ile ilgili okuyucuların değişik görüş, deneyim ve sorularını içeren en fazla 500 sözcükten oluşan yazılardır.
Bu yazılar; başlık ve özet bölümleri olmadan, en çok beş kaynak eklenerek, hangi makale ile ilgili olduğu (sayı ve tarih) belirtilerek ve sonunda yazarın ismi, kurumu ve adresi bulunacak biçimde hazırlanmalıdır. Mektuba yant, editör(ler) veya makalenin yazar(lar)ı tarafından, yine dergide yayımlanarak verilir.

Bilimsel Mektup

Tıp eğitimi ile ilgili konularda okuyucuyu bilgilendiren, basılmış bilimsel makalelere de atıfta bulunarak konuyu tartışan yazılardır.

Bu yazılar aşağıdakı yapıda hazırlanmalıdır.
- Özet [Türkçe ve en çok 150 sözcük olacak biçimde hazırlanmalıdır].
- Konu ile ilgili başlıklar
- Kaynaklar

Kitap Değerlendirmeleri

Güncel değeri olan ulusal veya uluslararası kabul görmüş kitapların değerlendirmeleridir.

Soru Yanıt

Tıp eğitimi konularda bilimsel eğitici-öğreticiliği olan soru ve yanıtlarını içeren yazılardır.
Yazım Kuralları
Dergiye yayımlanması için gönderilen yazılar; bir kelime işlemci (Microsoft, OpenOffice vb.) programı ile 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, çift satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Her sayfanın üst, alt ve iki yanında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Sayfalar ardışık olarak numaralandırılmalıdır.

Yazım Kısıtları

1. Geleneksel derleme makaleler derginin daveti ya da yazarın önerisinin editörce kabul edilmesi sonrası yayın sürecine alınır.
2. Başlık en çok 15 kelimeden oluşmalıdır.
3. Derleme ve editöre mektup dışındaki makaleler, özet ve kaynaklar dışında en çok 4000 kelime uzunluğunda olmalıdır.
4. Derleme makaleler özet ve kaynaklar dışında en çok 5000 kelime uzunluğunda olmalıdır.
5. Derleme makaleler için 50, editöre mektup türü makale için 5, diğer makaleler için en fazla 30 adet kaynak kullanılmalıdır.
6. Makalelerde toplamda en fazla 5 adet tablo ve şekil kullanmaya özen gösterilmelidir.

Kısaltmalar
Kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır.

Şekil, Resim, Tablo ve Grafikler
Şekil, resim, tablo ve grafiklerin metin içinde geçtiği yerler, ilgili cümlenin sonunda, parantez içinde ve ardışık olarak numaralandırılmış biçimde metine belirtilmelidir.

Kaynaklar

Tıp Eğitimi Dünyası, Türkçe kaynaklardan yararlanmaya özel önem verdiğini belirtir ve yazarların bu konuda duyarlı olmasını bekler.

Kaynaklar; metinde yer aldıkları sırayla, cümle içinde atıfta bulunulan ad veya özelliği belirten kelimenin hemen bittiği yerde, ya da cümle bitiminde noktadan önce parantez içinde ve ardışık olarak numaralandırılmış biçimde metine eklenmelidir.

Kaynaklar; VANCOUVER STYLE’a göre hazırlanmalı, metinde geçtikleri sıra ile numaralandırılmış olarak metnin sonunda ayrı bir başlık olarak eklenmelidir.

Örnek:
Walsh A, Koppula S, Antao V, Bethune C, Cameron S, Cavett T, et al. Dove M. Preparing teachers for competency-based medical education: fundamental teaching activities. Medical Teacher. 2018;40(1):80-5.

Johnson L, Becker SA, Cummins M, Estrada V, Freeman A, Hall C. NMC horizon report: 2016 higher education edition. The New Media Consortium; 2016

Hakem değerlendirmesine gönderilecek metnin hazırlığı

Tıp Eğitimi Dünyası’na gönderilecek yazının aynısı, metin içinde yer alan yazar ve çalıştıkları kurumlara ilişkin tüm bilgiler [XXXX] biçiminde gizlenerek hakem değerlendirmesine gönderilmek üzere hazırlanmalı ve yazı ile birlikte gönderilmelidir.

Dergimize makale başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız,

Hakkında sayfasında yer alan dergi yayın politikasını ve Yazar Rehberi'ni incelemenizi öneririz.

Yazarlar dergiye gönderi yapmadan önce Kayıt olmalıdır. Her yazarın ORCID kaydının bulunması ve kabul alan makalelerin son sürümünde bu bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

Kaydolduktan sonra, Makale Gönder bağlantısı aracılığıyla beş basamaklı gönderi işlemine başlayabilirsiniz.

Yazarlar, dergipark.org.tr/ted adresindeki “Makale Gönder” bağlantısında yer alan “Yayın Hakları Devir Formu”nu doldurup, online olarak makale ile birlikte göndermelidirler. Form, yazarın makalesinin Creative Commons telif hakkı lisansları çerçevesinde Tıp Eğitimi Dünyası Dergisinde yayınlanmasına izin vermesini içerir. Makalenin değerlendirilmesi aşamasında, editör(ler) veya danışmanların gerek görmesi halinde, “Yayın Hakları Devir Formu” belgesinin aslı yazarlardan istenebilir.

Gönderilen yazının intihal-benzerlik raporunun da sisteme yüklenmesi gerekmektedir.


Yayın Etiği ve Yayın Malpraktis Beyanı
Tıp Eğitimi Dünyası, Committee on Publication Ethics (COPE) Yürütme Kuralları ve Dergi Editörleri için İyi Uygulama Kılavuz İlkeleri ve Dergi Yayıncıları için Yürütme Kuralları’na uygun yayıncılık ilkelerini benimsemiştir.
Ayrıca, International Committee of Medical Journal Editors’ın (ICMJE)” Tıbbi Dergilerde Bilimsel Çalışmanın Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlanması için Önerileri”ni takip eden bir dergi olarak, yazarların, hakemlerin ve editörlerin burada sergilenmesi beklenen etik davranışla ilgili iyi uygulama yönergelerine uymaları beklemektedir.
Editörlerin Görevleri
Tarafsızlık ve Editöryal Bağımsızlık
Editörler, gönderilen makaleleri yazarlarının ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, etnik kökeni, milliyeti ve dini inançlarına bakmaksızın, yalnızca akademik değerleri (önemi, özgünlüğü, çalışmanın geçerliliği, açıklığı) ve derginin kapsamıyla ilgisi temelinde değerlendirir. Düzenleme ve yayınlama kararları hükümetlerin veya derginin dışındaki diğer kurumların politikaları tarafından belirlenmez. Baş Editör, derginin tüm editoryal içeriği ve bu içeriğin yayınlanma zamanlaması üzerinde tam yetkiye sahiptir.
Gizlilik
Editörler ve yazı işleri çalışanları, dergiye gönderilen makaleler hakkında herhangi bir bilgiyi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncı dışında kimseye açıklamaz.
Bilgilendirme ve çıkar çatışmaları
Editörler ve yayın kurulu üyeleri, yazarın açık yazılı onayı olmadan gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış bilgileri kendi araştırma amaçları için kullanmayacaklardır. Makalenin kullanımı ile editörler tarafından elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulacak ve kişisel yararları için kullanılmayacaktır. Editörler, rekabet, işbirliği veya diğer ilişkilerden (yazarlar, şirketler veya kurumlardan herhangi biriyle) kaynaklanan çıkar çatışmalı makaleleri dikkate almayacak; bunun yerine bir diğer yayın kurulu üyesinden makaleyi değerlendirmesini isteyeceklerdir.
Yayınlama kararları
Editörler, yayınlanmak üzere gönderilen tüm makalelerin, alanında uzman en az iki hakem tarafından değerlendirmesini sağlar. Baş Editör, dergiye gönderilen makalelerin hangilerinin yayınlanacağına, söz konusu çalışmanın doğrulanmasına, araştırmacılar ve okuyucular için önemine, hakemlerin yorumlarına ve yasal gerekliliklere (iftira, telif hakkı ihlali, intihal, vb.) dayanarak karar vermekten sorumludur. Baş editör yayınlama kararını verirken diğer editörlerle veya hakemlerle görüşebilir.
Soruşturmaya katılım ve işbirliği
Editörler, değerlendirmede olan veya yayınlanmış bir makaleye ilişkin etik kaygılar ortaya çıktığında gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Bildirilen her etik dışı yayınlama davranışı, yayınlandıktan yıllar sonra keşfedilse dahi incelenecektir. Tıp Eğitimi Dünyası editörleri, hatalı davranışlardan şüphelenilen makaleleri incelerken COPE Akış Şemalarını takip eder. Soruşturma sonucunda etik sorun açıkça tespit edilmiş ise değerlendirme sürecindeki makalelerde sorunun düzeltilmesi istenebilir veya makale reddedilebilir. Yayınlanmış makaleler için ise tekzip metni dergide yayınlanacaktır.
Hakemlerin Görevleri
Editoryal kararlara katkı
Hakem değerlendirmeleri, editörlere editoryal kararlar vermelerinde yardımcı olur. Ayrıca yazarlarla editoryal iletişim yoluyla yazarların makalelerini geliştirmelerine yardımcı olur. Hakem değerlendirmeleri bilimsel iletişimin önemli bir bileşenidir ve bilimsel çabanın merkezinde yer alır.
Çabukluk
Bir makalede bildirilen araştırmayı gözden geçirmek için uygun niteliğe sahip olmadığını düşünen veya derhal incelemenin imkansız olacağını bilen davetli hakemler derhal editörleri bilgilendirmeli ve alternatif hakemler ile iletişime geçilebilmesi için incelemeyi reddetmelidir.
Gizlilik
İncelenmek üzere alınan yazılar gizli belgelerdir ve bu şekilde ele alınmalıdır; baş editör tarafından yetkilendirilmedikçe (yalnızca istisnai ve özel koşullarda) makale içerikleri başkalarıyla paylaşılmamalı veya tartışılmamalıdır. Aynı sorumluluk inceleme davetini reddeden davetli hakemler için de geçerlidir.
Tarafsızlık standartları
İncelemeler objektif olarak yapılmalı ve gözlemler destekleyici argümanlarla net bir şekilde formüle edilmelidir. Böylece yazarlar, hakem geri bildirimlerini makaleyi geliştirmek için kullanabilirler. Hakemlerin yazarlar ile ilgili kişisel eleştirileri uygun değildir.
Kaynakların kabulü
Hakemler, yazarların çalışmalarında ihmal ettikleri alıntılamalar varsa belirtmelidir. Yazarın makaledeki gözlem, türetme veya tartışma nitelikli ifadeleri daha önceden başka makalelerde yapılmış ise yazardan mutlaka uygun biçimde alıntılaması ve ilişkisini göstermesini istemelidir. Hakemler, değerlendirdikleri makale ile bilgisine sahip oldukları diğer herhangi bir makale (yayınlanmış veya yayınlanmamış) arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme tespit etmeleri durumunda editörleri bilgilendirmek ile sorumludur.
Bilgilendirme ve çıkar çatışmaları
Değerlendirmeye alınacak makale ile bağlantılı yazar, şirket veya kurumlardan herhangi biriyle rekabet, işbirliği veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışması olan davetli hakemler, durumu derhal editörlere beyan etmeli ve değerlendirmeyi reddettiklerini bildirmelidir. Böylece editörler alternatif hakemler ile iletişim kurulabilirler.
Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarların açık yazılı onayı olmadan hakemlerin kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve hakemlerin kişisel avantajları için kullanılmamalıdır. Aynı sorumluluk inceleme davetini reddeden davetli hakemler için de geçerlidir.
Yazarların Görevleri
Raporlama standartları
Özgün araştırmanın yazarları, yapılan çalışmayı ve sonuçlarını doğru bir şekilde sunmalı ve ardından çalışmanın önemine dair objektif bir tartışma yapmalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrar etmesine olanak sağlayacak yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Derleme makaleleri doğru, objektif ve kapsamlı olmalı, editoryal 'görüş' veya perspektif içeren kısımlar açıkça tanımlanmalıdır. Hileli veya bilerek yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.
Veri erişimi ve verilerin saklanması
Yazarlardan editör incelemesi için makale ile birlikte çalışmalarının ham verilerini sunmaları istenebilir. Yazarlar bu verilerin yayınlandıktan sonra en az 10 yıl boyunca (tercihen kurumsal veya konuya dayalı veri havuzu veya başka bir veri merkezi aracılığıyla) diğer uzman profesyonellere erişilebilir olmasını sağlamalıdır. Tescilli verilere ilişkin yasal haklar, bu verilerin yayınlanmasını engellemez.
Özgünlük ve intihal
Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarını, sunduklarını ve başkalarının eserlerini ve/veya kelimelerini kullandıklarında, uygun şekilde atıfta bulunduklarını garanti etmelidir. Makalede bildirilen çalışmanın niteliğinin belirlenmesinde etkili olan yayınlar da belirtilmelidir. İntihal, bir başkasının makalesini kendi ismi ile yayınlamaktan, başkasının makalesinin önemli kısımlarını (atıfta bulunmadan) kopyalamaya veya yorumlamaya, başkaları tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarını talep etmeye kadar birçok şekilde gerçekleşebilir. İntihal etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez.
Birden fazla, yinelenen, yedekli veya eşzamanlı gönderim ve yayınlama
Esasen aynı araştırmayı tanımlayan makaleler birden fazla dergide yayınlanmamalıdır. Bu nedenle, yazarlar daha önce başka bir dergide yayınlanmış bir makaleyi değerlendirmeye almamalıdır. Bir makalenin aynı anda birden fazla dergiye sunulması etik dışı yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez.
Bazı makalelerin (klinik kılavuzlar, çeviriler gibi) birden fazla dergide yayınlanması, bazı koşulların yerine getirilmesi koşuluyla bazen haklı görülebilir. İlgili dergilerin yazarları ve editörleri, aynı verileri ve birincil belgenin yorumunu yansıtması gereken ikincil yayını kabul etmelidir. Birincil referans ikincil yayında belirtilmelidir.
Makalenin yazarı
Yalnızca yazarlık kriterlerini karşılayan kişiler makalede yazar olarak listelenmelidir: (i) tasarım, uygulama, veri toplama veya analiz / yorumuna önemli katkılarda bulunmuştur, (ii) makaleye önemli entelektüel içerik hazırlamış veya makaleyi eleştirel olarak gözden geçirmiştir ve (iii) makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayına sunulmasını kabul etmiştir. Makalede bildirilen çalışmalara (teknik yardım, yazı ve kurgu yardımı, genel destek gibi) önemli katkılarda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan herkes yazar olarak listelenmemeli, "Teşekkür" bölümünde bildirilmelidir. Sorumlu yazar, yukarıdaki tanıma göre uygun olan tüm ortak yazarların yazar listesine eklenmesini ve uygun olmayan ortak yazarların yazar listesine eklenmemesini sağlamalı ve tüm ortak yazarların makalenin son halini gördüğünü, onayladığını ve yayınlanmasını kabul ettiğini doğrulamalıdır.
Bilgilendirme ve çıkar çatışmaları
Yazarlar - mümkün olan en erken aşamada (genellikle başvuru sırasında) bir açıklama formu göndererek ve makaleye bir açıklama ekleyerek çıkar çatışmalarını ortadan kaldırmalıdır. Açıklanması gereken potansiyel çıkar çatışmaları: eğitim bursları veya diğer fonlar, üyelik, istihdam, danışmanlık, hisse senedi sahipliği veya diğer öz sermaye payları ve ücretli uzman ifadesi veya patent lisans düzenlemelerinin yanı sıra kişisel veya mesleki ilişkiler, bağlılıklar, konudaki bilgi veya inançlar veya makalede tartışılan materyaller gibi finansal olmayan düzenlemelerdir. Çalışma için kullanılan tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır (hibe numarası veya varsa diğer referans numarası dahil).
Kaynakların kabulü
Yazarlar, başkalarının çalışmalarının doğru bir şekilde atıflanmasını sağlamalı ve ayrıca raporlanan çalışmanın doğasını belirlemede etkili olan yayınları da belirtmelidir. Özel olarak elde edilen bilgiler (konuşma, yazışma veya üçüncü taraflarla yapılan görüşmeler gibi) kaynaktan açık ve yazılı izin alınmadan kullanılmamalı veya raporlanmamalıdır.
Tehlikeler ve insan veya hayvan denekler
Çalışmalar, kullanımlarında doğası gereği olağandışı tehlikeleri olan kimyasallar, prosedürler veya ekipman içeriyorsa, yazarlar bunları makalede açıkça tanımlamalıdır. Çalışma hayvanları veya insan katılımcıları içeriyorsa, yazarlar tüm prosedürlerin ilgili yasalara ve kurumsal yönergelere uygun olarak yapıldığından ve uygun kurumsal komitelerin bunları onayladığından emin olmalıdır; makale bu etki için bir ifade içermelidir. Yazarlar ayrıca makalede insan katılımcılarla deney yapmak için bilgilendirilmiş olur alındığını ifade etmelidir. İnsan katılımcıların gizlilik haklarına daima uyulmalıdır.
Değerlendirme süreci
Yazarlar, değerlendirme sürecine katılmak ve editörlerin ham veri, açıklama, etik kanıt onayı, hasta rızası ve telif hakkı izinleri gibi taleplerine derhal yanıt vererek tam işbirliği yapmak zorundadır. Gerekli revizyonlar ile ilgili ön karar verilmesi durumunda, yazarlar hakem yorumlarına sistematik, tek tek ve zamanında cevap vermeli, son teslim tarihine kadar makalelerini gözden geçirmeli ve yeniden sunmalıdır.
Yayınlanmış eserlerde asli hatalar
Yazarlar kendi yayınladıkları çalışmalarında önemli hatalar veya yanlışlıklar bulunması durumunda, dergi editörlerini veya yayıncısını derhal bilgilendirmek ve makaleyi düzeltmek veya makaleyi geri çekmek için onlarla işbirliği yapmak zorundadırlar. Editörler veya yayıncının, yayınlanan bir eserin önemli bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir taraftan öğrenmesi durumunda, makaleyi derhal düzeltmek veya geri çekmek ya da derginin editörlerine makalenin doğruluğu hakkında kanıt sağlamak yazarların yükümlülüğüdür.

Açık Erişim Bildirimi
Tıp Eğitimi Dünyası açık erişimli bir dergidir. Bu dergide yayınlanan yazıların tümü, okuyucuya veya kurumuna ücretsiz olarak sunulmaktadır. Okuyucular, makalenin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, yazdırabilir, arayabilir veya bağlayabilir. Aynı zamanda Tıp Egitimi Dunyası veya Yazarın yayıncısından önceden izin istemeksizin başka bir yasal amaç için kullanabilirler.
Bu dergi, Uluslararası Sürüm 4'te (CC BY-NC 4.0) Creative Commons Atıf lisansı altında çalışır (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). Bu, makalelerin uygun alıntı bilgileriyle ücretsiz olarak çoğaltılmasına izin verir. Tıp Eğitimi Dünyası dergisine makaleleri yayınlanan yazarlar bunları yayın koşulları olarak kabul eder.

Telif Hakkı Politikası
Tıp Eğitimi Dünyası’nda yayınlanan makalelerin telif hakları, yayın hakları devir sözlemesinde de belirtildiği gibi dergiye devredilir.
Tıp Eğitimi Dünyası açık erişimli bir dergidir, bu dergide yayınlanan tüm yazılar çevrimiçi olarak herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir. Abonelik veya gönderim ücreti yoktur. Bu dergi, Uluslararası Sürüm 4'te (CC BY-NC 4.0) Creative Commons Atıf lisansı altında çalışır. Bu, makalelerin uygun alıntı bilgileriyle ücretsiz olarak çoğaltılmasına izin verir. Tıp Eğitimi Dünyası dergisine makaleleri yayınlanan yazarlar bunları yayın koşulları olarak kabul eder.

Dergiye makale gönderme, süreç ya da yayına kabul için ücret alınmaz.